Bedieningsmedewerk(st)er

Het werk van een zaalmedewerker in een restaurant gaat verder dan het opdienen van gerechten: het omvat ook de bediening van de dranken. Barmannen, sommeliers en maîtres d'hôtel willen een uitzonderlijke klantervaring bieden door culinaire kennis en een perfecte beheersing van servicetechnieken te combineren. 

Zijn werk begint met het indekken van de tafels voor elke service. Tijdens de maaltijd verwelkomt hij de klanten, neemt bestellingen op en dient de gerechten op, die soms aan tafel moeten worden bereid. Ook de bediening van de dranken is cruciaal. Na de maaltijd stelt hij de rekening op, ruimt hij de tafel af en zorgt hij voor onderhoud, allemaal met inachtneming van de hygiënevoorschriften. 

Dit beroep vereist beleefdheid, hoffelijkheid relationele vaardigheden en gevoel voor detail, alsook een verzorgde presentatie. Met de mondialisering biedt dit beroep internationale opportuniteiten voor meertalige personen. Het is het meest geschikt voor mensen die graag klanten van verschillende culturen ontmoeten. 


De kampioenen

Pablo DEJARDIN
WorldSkills Lyon 2024 (Médaille d'excellence)

Thibault BOUNOIDER
EuroSkills Gdańsk 2023 (Médaille d'excellence)

Maxime VIEUBLED
WorldSkills Competition Special Edition 2022 (Médaille d'Excellence)

Clément JACQMAIN
EuroSkills Budapest 2018 (Médaille d'excellence)

Clément JACQMAIN
WorldSkills Abu Dhabi 2017 (Médaille d'excellence)

Barthélémy DEUTSCH
EuroSkills Gothenburg 2016 (Médaille d'excellence)

William DENAYER
WorldSkills Sao Paulo 2015 (Médaille d'excellence)

William DENAYER
EuroSkills Lille 2014 (Médaille d'excellence)

Barthélémy DEUTSCH
WorldSkills Leipzig 2013

Damien APPELMANS
EuroSkills Spa-Francorchamps 2012

Benjamin MORO Y ARGUELLES
EuroSkills Lisbonne 2010 (Médaille d'excellence)